BULDER OG RABALDER + et lille stykke med bart

Kan du se jeg har grædt?

7249809-masked-ball

Det er de færreste, som i anno 2015 ligger billeder op, hvor vi ser sjuskede ud, har grædt, eller bare har en dårlig dag – og jeg indrømmer gerne at jeg selv kan skrive mig på denne liste. Så sent som søndags, måtte jeg sætte mig ned på køkkengulvet i bare gråd. Jeg kunne ikke overskue dagen, og at livet til tider kan slå knude og være forbandet hårdt. Jeg føler ofte, at jeg er alene om at have det sådan. Alene om at have ondt. Ondt indeni. Men det er ikke en side, som jeg viser til omverden, kun til de allernærmeste omkring mig, som kender mig. I stedet gør jeg som så mange andre nemlig det, at ligge billeder ud som viser gode elementer af min dag. Eller bare noget pænt, som jeg har lyst til at dele uden nødvendigvis, at vise hvordan jeg virkelig føler. Heldigvis er der kommet meget mere fokus på det, at vise de mindre polerede hverdagsbilleder, af situationer som eksempelvis gør os kede af det, eller bare elementer som ikke er perfekte. Og det gør mig glad, åh så glad fordi, at alt absolut ikke skal tabuiseres. At kunne have en dårlig dag og kunne vise det på lige fod med de gode, hvis der altså er behov for det. Ikke af den grund, at det er specielt spændende eller interessant, men for at kunne udtrykke sine frustrationer og følelser åbent, uden at skulle ligge låg på sig selv.

For kan der i virkeligheden sættes lighedstegn mellem disse to verdener nemlig, de sociale medier, og virkeligheden, helt uden diverse filtre og redigeringsværktøjer? To verdener, som jo i bund og grund er den samme, men på samme tid er så vidt forskellige. Jeg mener nemlig, at de sociale medier til tider vanskeliggøre det, at vise virkeligheden som den foregår. Vi kommer lynhurtigt til at spejle os i urealistiske mål, som ikke altid er så nyttige for os som individer. Det er jo som sådan ikke noget nyt for os, og vi ved jo hvis vi bruger vores sunde fornuft, jo egentaget godt, at de fleste billeder er redigeret på den ene eller den anden måde. Så hvorfor er det lige, at de får lov til at gøre os så forbandet usikre på os selv. De fleste mennesker ser alle andre, end dem selv, som værende smukkere, bedre eller mere succesfulde i stedet for, at give os selv et klap på skulderen, for alt det som vi ER og alt det som vi KAN. Det er så let at tænke dårligt om sig selv, og præcis derfor har vi brug for anerkendelse i mange af livets henseendelser. De sociale medier giver os denne mulighed, og især Instagram er med til at skabe denne negative spiral, som figurerer på de sociale medier. Det gælder det om, at flest mulige ser vores billeder, og selvfølgelig viser denne tilkendegivelse i form af likes og kommentarer. Det er en del af gamet, som gør os så fascineret af hinanden. Kender vi ikke alle det, at klikke forbi et billede, som har fået uendeligt meget opmærksomhed? Det kan give os dårlig samvittighed, misundelse og en ufattelig undren, på en og samme tid. For hvorfor er det lige, at vores billeder ikke har fået lige så meget opmærksomhed? Vores billede, kan være et billede af nøjagtig det samme, af den helt samme tallerken (royal, om man vil 😉 ), men som af en eller anden grund, ikke er lige så værdifuldt. Vi glemmer bare, at deri dag både bliver gjort brug af filtre, bedre kameraer, eller helt andre effekter til at konkurrere om denne popularitet, og det gælder såmænd det meste. Dating på de sociale medier, det vil sige, Tinder, Happn etc., er også blevet et spejl udadtil idet, at vi belønner os selv i de matches vi får. Helt som vi gør det på de mange andre medier, som i dag enten er med til at give os et overordentligt selvtillidsboost, eller helt modsat, nemlig en følelse af ubehag, og ikke at være noget værd. Ikke at være god nok. Mange singler rundt omkring i verden, benytter helt sikkert disse nye dating apps til, at opnå bekræftigelse, en måde hvorpå den enkelte får bekræftet sit udseende på. Men hvad med alt det, som ligger under denne skinnende overflade? Betyder det så ingenting mere, eller er vi bare blevet en generation af narcissistiske individer? Forhåbentlig ikke, men vi  er lynhurtige til, at tage det næste skridt i denne kamp, og gør konstant brug af de mange nye og utallige apps, som både kan udglatte huden, tilføje ekstra glød, eller fjerne sorte rander. Med bare få klik, kan en makeupfri hud ganske enkelt komme til at ligne en million. Flere og flere er begyndt at benytte sig af dem, og for nyligt talte jeg med en, som fortalte at mange makeupfolk rundt omkring i verden, nu også er begyndt at bruge disse effekter. Så hvis selv de dygtigste folk har brug for dem, ja så er det heller ikke nemt.

Noget som især optager mig i forhold til dette er, de helt unge teenagere, som jeg kunne forestille mig bliver mere påvirket af dette, end hvad godt er. I deres verden, handler det for mange blot om at få likes. Jeg ved, at denne specifikke subkultur laver indbyrdes aftaler om, at synes godt om hinanden billeder med mere. Og hvor er det egentlig både enormt sjovt, og enormt ærgerligt.20131021-233628Heldigvis er der flere og flere kendisser, såvel som ikke kendisser, der tager denne kamp op, og prøver at være et godt forbillede for disse uge piger og drenge, eller ja os allesammen faktisk. Heriblandt Saseline, som sidste år startede hashtagget, mitsandejegudenfilter. At se så mange, hoppe med på denne bølge gør mig glad og lettet. Jeg kan selvfølgelig kun tale på mine egne vegne når jeg siger, at det er fantastisk at se, at de kendte ikke altid ligner en million, selvom jeg bestemt synes, at både Saseline, Szhirley og Christina Schaumburg Müller kan klare den ganske uden, wow! Man skulle tro, at dette ikke var interessant for omverdenen at se, men vi sluger det råt, og jeg vil vædde mine penge på, at det oftest er mere spændende at se disse billeder frem for nogen med fuld makeup. Heldigvis, for på den måde kan medier, som vi dagligt savler over være med til, at ændre vores syn, bare en lille smule. Og det hele er vidst ved at vende, for det rene og naturlige look er på vej tilbage. Men husk, ALT hvad der ligges på disse medier, med eller uden filter, om det så er den reneste form, iscenesat. Vi elsker dobbeltheden, og vi elsker at hade det, but come on, Verden vil bedrages.. På den ene eller anden måde ihvertfald 😉

Husk at I atid kan følge min blog på bloglovin og instagram @Isabellafrom

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

BULDER OG RABALDER + et lille stykke med bart